Filmová terminologie

Co musí znát dobrý kameraman? Musí znát druhy záběrů. Ty se dělí na velký celek, celek, polocelek, polodetail, detail, velký celek a záběr, kterému se podle původu říká „Americký plán“ nebo „Americký záběr“.

Velký celek: Zobrazuje velkou scénu jedním celkovým obrazem. Do záběru se vejde třeba celý pohled do krajiny, panorama, scény s davem lidí. Postavám není vidět do obličeje, působí malinké a vzdálené. Někdy se velký celek používá jako první záběr filmu – ukáže nám prostředí, ve kterém se bude film odehrávat.

Celek: Celek zachycuje přehledně jedno konkrétní místo, například obývací pokoj, dětské pískoviště, lavičku v parku, postavy jsou v záběru vidět celé – od hlavy až po chodidla. Vidíme jim do obličeje.

Polocelek: Filmujeme postavy od pasu nahoru. Je to dobrý úhel kamery, když si spolu dva lidé povídají. Kamera se zaměřuje na postoj těla, gesta a pohyb rukou.

Polodetail: Zabíráme postavu od hrudníku výš.

Detail:Kamera natáčí pouze obličej postavy. Používá se, když chceme jasně vidět výraz ve tváři, emoce, náladu…

Velký detail: Ještě bližší pohled kamery než detail – tedy jednotlivé části obličeje. Nejčastěji oči, jejich pohyb, slza na tváři, skousnutí rtů….

Americký plán:
Postava je ukázána od hlavy až po kolena.

Zdroj: web

Releated

O projektu NasTub.cz

Projekt NasTub.cz je aktuálně provozován na dvou fyzických serverech: nastub.cz a venuse.nastub.cz. Je financován z darů od diváků. V tomto směru existuje velmi jednoduchá přímá úměrnost. Dokud vás naše služba bude bavit a budete ji jako diváci podporovat, pak budeme existovat. Proto velice děkujeme všem, kteří nám pravidelně přispívají na provoz. Hospodaření s finančními dary […]

Podpora projektu NasTub.cz a sociální sítě NasFace.cz

Finanční podpora od vás diváků a autorů je pro nás naprosto klíčová. Přehled výdajů na hospodaření projektů najdete v článcích projektu. Motto: “Nemusím souhlasit s vaším názorem, ale budu vše dělat pro to, abyste jej mohl v klidu říkat.” Podpořte prosím projekt svobodného sdílení informací na NasTub.cz trvalým příkazem na 2202030573/2010 nebo Startovači. (Jsme vděční […]